Column | Hitsige eenden

Gepubliceerd op 28 maart 2016 om 17:35

Column | De Pokémon gekte

Is iedereen een beetje uitgerust van de zomervakantie? Of heeft iedereen zich suf gelopen achter de Pokémons aan? Leuke bezigheid voor kinderen in de vakantie. Dat volwassenen hier ook aan meedoen, is voor mij een raadsel.

Lees meer »

Het voorjaar hangt nu toch echt in de lucht. We kunnen er niet meer omheen. Ik merk het vooral aan de eenden hier in de singel, vlakbij mijn slaapkamerraam. Ze kwaken heel wat af, het lijken hele gesprekken die ze voeren. Wanneer ik er overdag langs loop om mijn hondje uit te laten, is dat allemaal nog wel grappig hoor. Je ziet dan dat de eenden heuse paringsdrang hebben, complete groepsverkrachtingen aan de lopende band.

Drie mannetjes bovenop één vrouwtje, ik bedoel maar… Tijdens afgelopen winter heb ik vaak brood naar de eendjes gebracht en wat me toen opviel is dat de eend niet zoveel verschilt van de mens. Je kan natuurlijk ook beweren dat mensen niet veel verschillen van de eenden.

Eenden zijn ten eerste zeer egoïstisch en hebzuchtig ingesteld. Een eend zal nooit tegen zijn soortgenoot kwakken: ‘Hé Gerrit kwak jij dat stukje brood maar, jij hebt gister namelijk niets gekwakt.’ Of deze: ‘Hé Wim, ik ga even langs de mens, zal ik voor jou ook een stukje kwakken?’ Nee, een eend zal bijna altijd al naar het volgende stukje happen, terwijl hij nog een stukje witbrood in zijn snavel heeft. Zoveel happen als mogelijk is, is het motto! Dat is het karakter van de moderne eend.

Nee, dan ’s nachts wanneer ik net bijna in slaap gevallen ben. Juist ja, dan kwaken ze met z’n allen het hele riedeltje weer af. Een paar roedels eenden die weer eens de kolder in de kop krijgen. Man óh man, wat een herrie zeg! Na een minuut of tien heeft een mannetjes eend het dan schijnbaar gewonnen van de rest en heeft eindelijk het vrouwtje te pakken. Ik vraag me toch af hoe zoiets nou gaat tussen eenden. Ik bedoel maar een kat is krols, een merrie hengstig, teef is loops… ga zo maar door. Hoe heet dat eigenlijk bij een eend? En hoe houdt zo’n mannetjes eend hem er eigenlijk in, al fladderend en dobberend in het water, belaagd door concurrenten? Het lukt hem blijkbaar toch, want hier bij mij in de singel is het vergeven van de eenden en het aantal neemt nog steeds toe. Kunstig kunststukje, vind ik. Zo krijg je werkelijk allerlei soorten eenden bij elkaar.

Je moet je even voorstellen wat voor eenden we allemaal hebben in onze eenden wereld: jonge eenden, oude eenden, bescheiden eenden(ja, ja, die zijn er toch ook hoor!!), dikke eenden, dunne eenden, agressieve eenden, verlegen eenden, gierige eenden, knappe eenden, lelijke eenden en soms zelfs schele eenden. Het viel me namelijk eens op dat een eend steeds naast het brood hapte. Scheel dus. Ik bedoel maar, je hapt toch niet expres naast een felbegeerd stukje brood?

Zijn er ook opticiens voor eenden? Wat ik wel erg zielig vond, dat was dus de manke eend. Die manke eend werd weggejaagd door de andere eenden. Langzaam hinkte hij richting de weg, keek eens links en rechts en stak over. Helaas werd ie overreden door een automobilist die te beroerd was om even op zijn rem te trappen. Aangezien er niets achter hem reed, had hij dat makkelijk kunnen doen. Gewoon even stoppen voor het manke eendje!

Beste meneer de automobilist als u nou zo graag eend wilt, ga dan naar de chinees…

Vlindertje73 Engelina

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.