Column | De weggooi mentaliteit

Gepubliceerd op 4 juli 2016 om 13:24

Het is eigenlijk werkelijk te gek voor woorden. Ik persoonlijk kan mij er erg druk om maken. Het is toch ongelofelijk wat mensen allemaal zonder er bij na te denken weggooien.

Waarom de spullen die je weggooit geen tweede kans geven? Geef het bijvoorbeeld aan de minder bedeelde mensen, mensen die van de minima moeten leven in je omgeving, of breng het naar een kringloopwinkel. Zet het bijvoorbeeld op de minimamarktplaats. En ook op Facebook ontstaan steeds vaker ruilpagina’s, gratis af te halen pagina’s, weggeefhoeken, vraag en aanbodpagina’s en gewoon bij je in de buurt hoor.  Kleine moeite, groot plezier zou ik zo zeggen…

Maar nee, in deze toch al drukke tijd is het natuurlijk makkelijker om het gewoon weg te gooien en nieuwe te kopen, zo nodig. Zo gooit men zomaar klakkeloos, nog vele bruikbare spullen in een container. Weg, gewoon weg. Het is tegenwoordig schijnbaar een weggooi mentaliteit geworden.

Toevallig logeerde ik laatst ergens waar er zich één containerruimte bevindt, waar wel 4 grote containers staan. Regelmatig hangt, ik zal haar hier even ‘mevr. Klok’ noemen, met haar hoofd in de containers op zoek naar bruikbare spullen. Zo vindt ze daar uitgebloeide orchideeën (die altijd weer opnieuw in bloei komen met een beetje geduld), boeken, bloemenvazen, bloempotten en hele bergen cd’s met o.a. klassieke hoogstandjes. Toen op een dag haar waterkoker en broodrooster er mee ophielden hun dienst te doen, haalde ze stom toevallig deze twee op dezelfde dag uit.., jawel de containers. Zo liggen er zeer regelmatig dus diverse bruikbare spullen te wachten op hun lot… de stort.

Mensen, mensen toch, wat vindt ik dat toch zonde. Zonde van de spullen die eigenlijk nog een tweede kans verdienen. Als mevr. Klok er onverhoeds spullen uit heeft gehaald die ze zelf niet kan gebruiken, brengt ze deze alsnog naar een kringloopwinkel.

Niet alles wat je niet meer gebruikt en waar je vanaf wilt is geschikt om weg te geven. Aan een kapotte broodrooster of strijkbout heeft een kringloopwinkel niets. Die kunnen ze niet verkopen, terwijl er misschien alleen maar een elektriciteitsdraadje los zit. Misschien kun je dan daarmee terecht bij een reparatiebijeenkomst van het razendsnel groeiende initiatief van Repair Cafés. Je kunt er gratis iets laten repareren door deskundige vrijwilligers, die ook niet schrikken van kapotte meubels en kleding. Als dat repareren lukt kun je het zelf misschien weer gebruiken of alsnog weggeven.

Denk toch eerst eens twee keer na, voordat je klakkeloos de nog bruikbare spullen weggooit. Als ik er de ruimte voor zou hebben, dan zou ik die inrichten met de nog bruikbare spullen. Dit maak ik dan kenbaar bij mijn buurtbewoners zodat zij ook spullen bij mij kunnen aanleveren, die ze anders weg hadden gegooid. En één keer per maand een dag inplannen om de spullen gratis af te halen, wat dan bedoeld is voor de minder bedeelde mensen, mensen die moeten leven van de minima.

Zo is het dus absoluut niet nodig om ogenschijnlijk waardeloze spullen weg te gooien. Met een klein beetje moeite is er altijd wel een oplossing te vinden.

Wat jij…?

2016©Vlindertje73 (Engelina) 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.