Column | Omgaan met de dood van een geliefde

Gepubliceerd op 18 juli 2016 om 14:02

Mensen die niet alleen kunnen zijn, maken soms rare bokkensprongen. Na de dood van een geliefde bijvoorbeeld sta je er plotseling alleen voor. Je huis voelt leeg, je eigen leven staat dan ook even stil. Je komt met allerlei gevoelens te zitten die je voorheen niet had. Allerlei emoties komen omhoog, ook die waar je helemaal geen weet van had.

BAM, daar zijn ze dan! Je raakt in een achtbaan van gevoelens en emoties. De één gaat er anders mee om dan de ander, daar is geen discussie over mogelijk, laten we dat maar voor op stellen. Ieder mens beleefd een rouwproces nu eenmaal anders.

Opeens is je huis zo leeg, je leven zo leeg. Je gaat op zoek naar een nieuwe invulling van je leven, of moet ik nieuwe opvulling zeggen?

Zo kan de één het vreselijk vinden zo’n leeg huis en ondergaat allerlei uitspattingen, terwijl een ander zichzelf opsluit en of erg in zichzelf gekeerd raakt.

In welke situatie dan ook, familie en buurtgenoten zetten hun schouders eronder en proberen diegene door een moeilijke situatie heen te loodsen. Ze bieden hulp aan op allerlei manieren. De één pakt deze hulp gretig aan en maakt er gebruik van. 

Weer een ander wenst het verlies op zijn of haar geheel eigen wijze te verwerken. Dat kan nooit iemand voor een ander invullen.

Door het verdriet kunnen je behoeften en interesses  soms tijdelijk veranderen. Bijvoorbeeld:

Je eetgewoontes: Sommige mensen gaan in zo’n periode juist veel meer eten en drinken, anderen juist het tegenovergestelde.

Vermoeidheid: Slecht slapen, niets dat je nog kan boeien. Juist s ’nachts slaat de eenzaamheid toe en kan je je vreselijk alleen voelen.

Veranderde seksualiteit: De meeste mensen moeten in deze periode even totaal niet aan seks denken, terwijl bij sommige mensen de seksuele behoeften juist enorm stijgen.

Zo kan er dan ook al gauw weer ruimte in je leven komen voor een nieuwe relatie. Familie en kennissen in zo’n geval kunnen daar dan niet zo goed mee omgaan, bevatten het niet en vinden het allemaal te snel gaan.

Het enige wat ik me dan kan bedenken is, dat sommige mensen gewoon niet alleen kúnnen zijn. Ik vind dat triest voor de persoon, maar zeker ook voor de pas overledene. Het kan natuurlijk ook zijn dat mensen zichzelf weer zo snel in een nieuwe relatie storten om hun verdriet sneller te verwerken.

Anyway, ik heb geen idee! Jij wel?

2016©Vlindertje73 (Engelina) 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.