Column | Je hebt honden én honden

Gepubliceerd op 25 april 2016 om 00:00

Column | De Pokémon gekte

Is iedereen een beetje uitgerust van de zomervakantie? Of heeft iedereen zich suf gelopen achter de Pokémons aan? Leuke bezigheid voor kinderen in de vakantie. Dat volwassenen hier ook aan meedoen, is voor mij een raadsel.

Lees meer »

Ik bedoel in dit geval de honden op vier poten. Je hebt ook mensen die zich weleens als een hond gedragen. Nou ja, oordeel hier later maar zelf over…

Je hebt honden die te pas en te onpas loslopen, of ze nou lief zijn of niet. Of luisteren, of niet. Vorige week was het toch weer een drama, met dat hondje dat zijn bijtverwondingen niet heeft overleefd. Zelfs de man die met dat hondje liep, wilden ze met hetzelfde gemak ook wel even toetakelen. Heel triest en ik word daar erg boos om. Je leest het helaas steeds vaker… Wanneer ik met mijn kleine hondje loop, kom ik vaak zat van die honden tegen die wat ze noemen, vechthonden zijn en dan wil ik niet gelijk al die honden over één kam scheren hóór. Dat loopt dan nog los ook en als ik de kans heb, ga ik gauw een andere kant op. Je weet maar nooit hé, ik heb het er gewoon niet zo op. Eén hap en mijn hondje is doormidden of de kaken van zo’n beest raken op slot. Die moet je dan openmaken met een breakstick. Er zijn hier in de wijk zelfs mensen die uit voorzorg al met zo’n breakstick op zak lopen en dan nog doodleuk verkondigen, dat hun hond niets doet hoor. Nee? Waarom heb je dan wel dat ding bij je, maar goed als er wel wat gebeurd, is het aan de andere kant ook wel weer netjes van dat baasje. Je kan dan immers wel erger voorkomen.

Nadat ik het nieuws had gelezen over dat hondje dat is overleden vorige week, neem ik met mijn hondje de laatste tijd dan ook een andere route, d.w.z. een route waarvan ik bijna zeker weet en hoop dat ik er geen vechthond aan zal treffen.

Of deze nou aangelijnd is of niet, ik schrik telkens weer van zo'n hond (vaak ook van het baasje) en hoop dan zo dat het beest niet losraakt of dat de baas hem laat los wandelen. Dit is eigenlijk toch te absurd voor woorden? Heb je dan zo’n hond voor je eigen ego? Of hoe zit dat? Er zijn van die mensen die alleen maar met grote honden willen wandelen, die zich schamen als ze een klein hondje zouden moeten uitlaten. Grote honden hoeven dan toch per definitie niet gelijk vechthonden te zijn. Er is toch keus genoeg lijkt mij.

Moet dat nou echt, al die vechthonden?

Wat is daar nou de lol van?

Normaal gesproken moet een wandeling met je hond een vorm van ontspanning zijn, maar sinds de vechthonden weer in de opmars zijn, brengt het mij alleen maar stress. Daarbij woon ik ook nog eens in een wijk, waar juist veel van die vechthonden wonen.

Omdat er mensen zijn die het nodig vinden zo'n megasterke hond aan te schaffen nemen andere hondenliefhebbers met een kleiner hondje een andere route om ze te ontwijken. Dan leven we toch in een heel verschrikkelijke kromme wereld. Die honden hebben toch ook een muilkorf plicht? Nou ik zie niet dat ze die dragen, op een enkeling na. Toch moet ik er ook nog even bij zeggen dat natuurlijk niet elke vechthond, vals is ofzo. Je hebt er ook heuse sullen bij. Vaak ligt het aan de opvoeding. Zelfs kleine hondjes kunnen nog vals zijn, of gemaakt worden. Opvoeding is dus erg belangrijk, bij elke willekeurige hond.

Met een aardappelschilmesje op zak ben je in dit land al in overtreding, maar met zo’n beruchte vechthond mag je gewoon over straat. En geen hond die controleert of ie is aangelijnd of gemuilkorfd....

Ik vind dat mensen die dan zo nodig zo’n vechthond willen hebben, dan ook verplicht een cursus moeten doen. Wat vind jij?

2016©Vlindertje73 (Engelina)

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.