Column | Een webcam in het openbaar is een inbreuk op je privacy!

Gepubliceerd op 30 mei 2016 om 12:14

Tot mijn verbazing merk ik dat er op steeds meer plaatsen webcams komen te hangen. Het kan goed zijn dat deze voor je veiligheid is, maar het is toch ook een inbreuk op je privacy, vind ik. Toevallig kwam ik vandaag zo’n advertentie tegen dat er in Lemmer ook een webcam hangt. Oh, leuk dacht ik en ging er even naar kijken. Dit omdat ik daar heb gewoond. Tot mijn verbazing zie ik daar een klein mensje lopen met een grote hond. Goh, dacht ik, dat lijkt op mijn moeder! Die logeert daar namelijk een paar dagen. Ik pak gelijk mijn telefoon en bel haar, op het moment dat ze opneemt roep ik door de telefoon; ‘dat ze even naar de camera moet zwaaien.’ ‘Hé, camera?’ vraagt ze. ‘Waar dan?’ ‘Tja, geen idee,’ zeg ik, ‘maar zwaai eens. Ze zwaait, ik lach. ‘Hallo mam, ik zie je nu hier staan op mijn laptop, er hangt daar ergens een webcam.

Webcams zijn echt in de opmars. Ze hangen overal om je heen. Op de markten in grote steden, havens, sluizen en uitgaansgebieden.

Ik vraag mij eigenlijk af, of dat iedereen daar wel van gediend is.

Stel je nou eens voor dat je een minnaar of minnares hebt. Je hebt stiekem ergens in een stad afgesproken en je maakt samen een wandeling. Je ziet een leuk bankje aan de haven ofzo, gaat zitten en dan hangt er zo’n webcam boven je hoofd zonder dat je het weet. Dan kan het toch zijn dat je een groot probleem krijgt, nietwaar?

Hilarisch, ik zie het al helemaal voor me. Jij ook?

Aan de andere kant, zijn er natuurlijk ook camera’s gewoon echt voor je eigen veiligheid. Kijk maar naar al die vechtpartijen in de stad, dan kunnen de beelden van de camera er toe leiden dat de eventuele daders gepakt worden. En wat dacht je om inbrekers en vernielzuchtige mensen te ontmaskeren.

Zo bedenk ik mij opeens terwijl ik dit schrijf, dat deze inbreuk op je privacy dan eigenlijk ook geldt voor al die foto’s die in cafés geschoten worden en op het sociale media gedeeld worden.

Ja, ik snap dat mensen die een café runnen graag willen laten zien hoe gezellig of het wel niet is in hun café. Wijsheid is het toch niet, denk ik. Er zijn namelijk genoeg mensen die niet met hun gezicht (porum) op de foto willen en al helemaal niet op het sociale media. Kennissen, vrienden of familie zien dan een foto en roepen naar diegene; ‘Zo zó… was je weer eens op stap, ik dacht dat je gewoon thuis was bij je zieke kind of iets dergelijks. Naar eigen inzicht in te vullen…..

Je hebt natuurlijk ook gewoon mensen die zichzelf helemaal niet bekend willen maken, vanwege hun werk o.i.d. en toch met foto en toedoen op het sociale media terug te vinden zijn. Dit allemaal ook nog eens zonder hun eigen medeweten, laat staan met hun toestemming.

Dus mijn conclusie is dan ook dat webcams een inbreuk op je privacy zijn, alsmede ook de foto’s die er her en der van je genomen worden en de wereld in gaan via het sociale media.

Wat vind jij?

 

2016©Vlindertje73 (Engelina)

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.